Programma mini retraite

Wat fijn dat je jezelf deze mini retraite gunt!

Onderstaand vind je meer informatie over de voorbereiding en het programma. Lees deze informatie eerst even helemaal door voordat je je retraite start, dat voorkomt dat je toch nog iets moet pakken op het laatste moment.

Onderstaande informatie staat ook beschreven in deze pdf en via deze audiofile kom je bij de geleide meditatie.

Voorbereiding

– Blok 3-4 uur in je agenda waarop je niet gestoord wordt

– Zoek een fijn plekje waar je ongestoord op mini retraite kan. Dat kan een kamer in je eigen huis zijn, maar ook een plekje in de natuur is natuurlijk ook prima!

– Voor de meditatie is het fijn om een gemakkelijke stoel, een meditatiekussen of een plek waar je kunt liggen te hebben.

– Voor de schrijfoefening is het handig om een plekje te hebben waar je gemakkelijk kunt schrijven

– De doe opdracht kun je op elke locatie doen waar je op dat moment bent

– Download of print als voorbereiding alvast dit document en ook het bestand met de gesproken meditatie, dan kun je offline blijven tijdens je mini retraite

Voorbereiding bij aanvang van de retraite

– Leg de inhoud van het verrassingspakketje gereed

– Creëer je eigen fijne plek voor je retraite (tip: steek het kaarsje en de wierrook aan)

– Leg je schriftje en pen gereed (tip: leg het bergkristal er naast)

– Schenk jezelf iets te drinken in (tip: vul een thermoskan met heet water en gebruik een van de theezakjes uit het verrassingspakket)

– Zorg dat je niet gestoord (tip: plak een briefje op de deur, maak afspraken met je huisgenoten, zet je telefoon op vliegtuigstand)

Meditatie/visualisatie: loslaten (+/- 30 minuten)

Wat is het dat jou niet meer dient? Wat mag je achter je laten? In deze geleide visualisatie neem ik je mee op een reis om hier inzichten over te krijgen.

Het audiobestand vind je hier:
https://fromthinkingtobeing.com/wp-content/uploads/2022/02/Geleide-meditatie-mini-retraite.mp3

Schrijfopdracht: bewustwording (±90 minuten)

  1. Schrijf op wat er in de meditatie naar voren kwam. Dat wat jij nu wilt loslaten omdat het je niet meer dient. Dat kunnen meerdere dingen zijn. Ga er niet over nadenken, maar schrijf vloeiend door en hou pas op met schrijven als er niets meer komt.
  2. Kies een ding uit wat je los wilt laten en volg daarmee de volgende stappen. Uiteraard kun je later deze stappen herhalen bij andere zaken die naar voren kwamen. Schrijf dit op of omcircel het in je schrift.
  3. Voel of je weerstand ervaart om hetgeen wat je opgeschreven hebt daadwerkelijk los te laten. Wellicht heeft het je in het verleden wel gediend en voelt het ook een beetje comfortabel om het vast te houden. Als je emoties hierbij hebt, laat die toe. Dat kan spannend zijn, omdat we niet graag boosheid, verdriet, onmacht etc willen voelen. Maar bedenk dat jij niet emoties bent, maar dat je ze alleen ervaart. Pas als je ze toelaat zal de energie erachter kunnen transformeren. Schrijf de emoties en gedachten die erbij je opkomen op.
  4. (Optioneel) Je kunt hier verder induiken door te onderzoeken welke overtuigingen aan je weerstand ten grondslag liggen (voorbeelden van (beperkende) overtuigingen zijn: ik ben niet goed genoeg, wat zullen anderen van me denken, dat hoort toch niet, het is niet veilig). Vraag jezelf vervolgens af of deze overtuiging echt waar is. Misschien heb je vroeger altijd te horen gekregen dat het zo is, maar is dat ook wat je zelf echt gelooft?
  5. Wat heb jij nodig om deze energie te transformeren? Blijf bij jezelf. Zodra je iets van iemand anders nodig denkt te hebben of de externe situatie wilt veranderen, keer het proces dan om en kijk wat jij jezelf op dit moment kunt geven. Schrijf alles op wat in je opkomt.
  6. Wat is het belangrijkste woord dat daar voor jou bij hoort? Is dat bijvoorbeeld voor jou meer zelfvertrouwen hebben of meer zelfliefde, of juist beter grenzen aangeven? Schrijf dat op en voel wat dat met je doet als je jezelf daar een overvloed van zou geven. Laat dat gevoel helemaal door je heen stromen.
  7. Welk gevoel geeft het je? Voel je je bijvoorbeeld vrij? Kan je meer genieten? Krijg je meer rust? Schrijf dat woord op, dat het gevoel dat jij hebt na het loslaten van het oude en het verwelkomen van de nieuwe energie jou geeft.

Doe opdracht (±60 minuten): voelen

Breng het woord dat je opgeschreven hebt hoe jij je graag wilt voelen, die nieuwe energie, terug in je gedachten. Gebruik dan nu je fantasie. Wat kun jij op deze plek n op dit moment doen wat je helemaal in dat gevoel brengt? Onderstaand een paar voorbeelden, maar vul het in met wat jij kunt bedenken dat passend is! Bedenk dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, het gaat erom dat je het gevoel ervaart.

Voel je je vrij en geeft wandelen je altijd een gevoel van vrijheid? Doe dan gemakkelijke schoenen aan en ga naar buiten voor een wandeling!

Wil je meer ontspannen leven? Neem dan een lekkere douche of bad en verwen jezelf lekker.

Wil je meer genieten en hou je van koken of bakken? Trek je kast open en maak voor jezelf dan nu iets lekkers.

(De tijd voor deze opdracht is ingeschat op 60 minuten, maar uiteraard kun je zolang de tijd nemen als je zelf wilt. )

Je bent nu aan het einde gekomen van deze mini retraite. Ik hoop dat het je geholpen heeft om een stap dichter bij jezelf te komen en hoe je je wilt voelen! Mocht je vragen hebben, stuur me dan gerust een bericht per mail (info@fromthinkingtobeing.com). Uiteraard stel ik je feedback op deze mini retraite per email ook op prijs!

Je kunt bij retraitecentrum @Hélène terecht voor verschillende soorten retraites. Van wellness en stilteretraites tot ceremoniële retraites met plantmedicijnen.
Alle retraites zijn kleinschalig en huiselijk en bieden je alle ruimte voor jouw ZIJN.
Ben je nieuwsgierig welke retraites er op het programma staan?
Neem dan gerust een kijkje op http://fromthinkingtobeing.com/
Je kunt je daar ook inschrijven voor onze nieuwsbrief (1x per maand).
Of als je ons liever volgt op social media,
zoek dan de Facebook groep From Thinking To Being
of mijn account op Instagram (heleneverheije)

Contact

Steinenburglaan 7

De Bilt

+31 627 532 850