In mijn laatste posts deelde ik over NEE zeggen tegen mensen (zie grenzen bewaken  en over gedrag). En ik besloot om ze op dit moment niet in mijn leven te willen hebben. Om ze los te laten was uiteraard geen gemakkelijke beslissing en het duurde even voordat ik dat besluit nam.

Hier wil ik een methode delen waarmee ik mezelf tijdens zo’n proces ondersteun. Hopelijk zal het jou ook helpen beter om te gaan met situaties die zich in je eigen leven voordoen.

Elke situatie begint ermee dat je een trigger ervaart. Iemand zegt of doet iets of er doet zich een situatie voor die jou raakt. Je begint een emotie te voelen, zoals woede, verdriet, frustratie. Je mind begint zijn eigen verhaal, gebaseerd op je overtuigingen en je verleden. Binnen enkele seconden zit je in het drama.

De allereerste uitdaging is om dat te merken. Als je kunt, prik dan meteen door dat moment heen. En doorbreek de cyclus van verstrikt raken in de situatie, niet alleen fysiek, maar vooral emotioneel en mentaal. Ga niet mee in het drama. Dit is echter een behoorlijke uitdaging, omdat we binnen een fractie van een seconde op verhalen en identificatie ingaan en bijna altijd zonder het te beseffen.

Maar laten we voorlopig maar aannemen dat je – net als ik – een mens bent, met conditioneringen en beperkingen, en dat je al vastzit in jouw verhaal Ik ga er echter ook van uit dat je wilt leren en groeien, aangezien je dit bericht leest en mij volgt. Laten we dus samen ons onderzoek starten!

Dus. Daar zijn we. In het drama.

Stop jezelf. Zo snel mogelijk.

Zoek een plek en tijd om stil te zijn. Waar je gewoon aanwezig kunt zijn met alles wat er is. Nodig jezelf uit om waarnemer te worden. Zonder oordeel. Stel jezelf krachtige vragen. Bijvoorbeeld: Wat is het verhaal dat ik mezelf vertel? Welke overtuiging ligt ten grondslag aan de emotie die ik ervaar? Aan welke eerdere situatie doet mij dit denken? Is het waar dat hetzelfde opnieuw zal gebeuren? Wat is het dat ik in deze situatie nog niet kan zien? Wat kan ik van deze situatie leren? Welke kwaliteit moet ik ontwikkelen als deze situatie eeuwig zou voortduren?

Als de antwoorden niet onmiddellijk komen, raak dan niet gefrustreerd. Als je ervoor openstaat ze te ontvangen, en je hoeft daar niets voor te doen, dan krijg je ze vroeg of laat. Zoek niet naar de antwoorden. Begin met op je innerlijke weten te vertrouwen en oefen met het zien en horen van de antwoorden.

Ik heb vaak meegemaakt dat de antwoorden onder de douche kwamen, tijdens het fietsen of in de vroege ochtend in bed. Ze komen gewoon vanzelf naar je toe.

in de post van volgende week de tweede methode die ik graag gebruik: free-flow writing.

#Zelfreflectie #EmotioneelBewustzijn #Mindfulness #PersoonlijkeGroei #InnerlijkeWijsheid #Zelfontdekking #DramaVrijLeven #EmotioneleIntelligentie #VerhalenVertellen #Zelfversterking #AntwoordenVinden #fromthinkingtobeing #energetischcoach #levensreis #spirituelereis