De Mythe van “Alles Vandaag Af”

Een van de grootste dingen waar ik vroeger mee worstelde was dat alles vandaag af moest. Natuurlijk niet in de zin dat de wereld zou vergaan of dat ik letterlijk niet zou overleven als ik het niet deed, maar zo ervaarde mijn hoofd het. Er was druk van het presteren op werkgebied en er was druk die ik mezelf oplegde. Ik herinner me dat ik zelfs leuke dingen, zoals een taart bakken, ook op mijn to do lijst zette, en dat ik het liever vandaag dan morgen deed. Niet omdat ik er op het moment zelf zo van kon genieten, maar omdat ik dan weer iets van wat ik dacht dat ik moest doen (genieten) af kon strepen.

Dat mijn hoofd en de verhalen in mijn hoofd zoveel macht over mijn leven hadden vind ik nog steeds verbazingwekkend. Al kan ik er nu om lachen, ik kan ook nog steeds de pijn voelen van hoe het toen was. En ik weet dat er veel mensen zijn die nu de enorme druk voelen van alles wat ze moeten doen. Zelfopgelegd of opgelegd door anderen. Met stress en soms burn-out als gevolg.

De eerste hulp bij een overactief hoofd was vroeger lijstjes maken. To do lijstjes die alleen maar langer werden, ken je dat? Lijstjes die onoverzichtelijk werden. Weer een nieuw lijstje maken.

Prioriteiten stellen, urgentie bepalen, kiezen wat wel en niet, realistische verwachtingen hebben. Voor een dag of wat behulpzaam omdat de taak even uit mijn hoofd was, maar niet langer.

Of denken dat als taak a of b erop zit, als je die promotie eenmaal hebt, of als je een behulpzamere collega/partner/… hebt dat het dan rustiger zou worden. Het bleek nooit waar.

Niets mis met (hard) werken natuurlijk, maar intussen ben ik mij er veel meer van bewust vanuit welke energie ik werk. Is de manier van werken een overlevingsstrategie? Angst dat ik tekort ga komen of niet goed genoeg ben? Heb ik het gevoel dat ik slachtoffer ben van de situatie of heb ik een gezonde controle vanuit waar ik handel?

In dat proces van bewustworden zat voor mij de oplossing. De eerder genoemde technieken waren tijdelijk behulpzaam, maar uiteindelijk slechts een pleister op een slagaderlijke bloeding.

𝘞𝘪𝘭 𝘫𝘦 𝘰𝘱 𝘥𝘪𝘵 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘸𝘦𝘳𝘱 𝘮𝘪𝘥𝘥𝘦𝘭𝘴 𝘢𝘶𝘥𝘪𝘰 𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘦𝘵𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘶𝘱𝘥𝘢𝘵𝘦 𝘬𝘳𝘪𝘫𝘨𝘦𝘯? 𝘞𝘢𝘢𝘳𝘣𝘪𝘫 𝘫𝘦 𝘻𝘶𝘪𝘷𝘦𝘳𝘵 𝘸𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘦𝘯𝘵 𝘦𝘯 𝘢𝘧𝘴𝘵𝘦𝘮𝘵 𝘰𝘱 𝘥𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘫𝘪𝘫? 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘢𝘯, 𝘷𝘪𝘢 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘣𝘰𝘥 𝘛𝘩𝘦 𝘝𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘍𝘶𝘵𝘶𝘳𝘦. 𝘒𝘭𝘪𝘬 𝘰𝘱 𝘥𝘦 𝘭𝘪𝘯𝘬 𝘦𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘣𝘦𝘦𝘳 𝘛𝘩𝘦 𝘝𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘯𝘶 1 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘵𝘪𝘴!

#AllesVandaagAf #OveractiefHoofd #PrioriteitenStellen #ZelfopgelegdeDruk #BurnoutPreventie #Bewustwording #WerkBalans #Productiviteit #Zelfzorg #PersoonlijkeGroei #StressManagement #LevensLessen #Mindfulness #Zelfreflectie #InnerlijkeRust #fromthinkingtobeing #voiceofthefuture #energetischcoach