Je kent ze vast. Mensen die het beter denken te weten dan anderen. Die je wel even zullen vertellen hoe het in elkaar steekt. Die zichzelf behoorlijk zien staan, maar moeite hebben zich af te stemmen op anderen. En daarmee vaak een (onbewust) gebrek aan respect hebben voor het proces en de keuzes van de ander.

Het ego is het deel van het bewustzijn dat betrokken is bij het definiëren van wie je bent en hoe je jezelf ziet in relatie tot de wereld om je heen. Het ego omvat je gedachten, gevoelens, overtuigingen, verlangens en percepties van jezelf. Het woord “ego” wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar iemands gevoel van eigenwaarde of het verlangen naar erkenning en succes.

Grote ofwel ongezonde ego’s komen overal voor. In het bedrijfsleven, in de academische wereld, in non-profit, maar zeker ook in de spirituele wereld.

Een aantal jaar geleden droeg het ongezonde ego (en daarbij de narcistische trekken) van een hoogleraar bij aan mijn keuze om mijn oude wetenschappelijke wereld te verlaten. Hij probeerde mij volledig in een vakje te (onder)drukken. En ik voelde me klein, ik vocht om te overleven, maar ik kon niet winnen toen. Zonder het goed te praten zie ik nu dat zijn gedrag ook een vorm van overleven was.

Op een bepaald moment realiseerde ik me zelf dat ik vroeger als viroloog en ontwikkelaar van vaccins ook best wel een groot ego heb gehad. Ik dacht het allemaal wel te weten voor anderen, omdat ik ‘ervoor gestudeerd’ had. Ook hier zat een behoorlijk ongezonde component in, maar kwam ook voort uit onbewustzijn en overlevingsstrategie in de wereld.

Tegenwoordig zie ik ook spirituele ego’s. Mensen die zich onbewust superieur voelen op het pad van bewustwording. Zo is daar ‘de therapeut’, iemand die zich boven jou stelt. Of mensen die een bepaalde practice of healing blijven herhalen, omdat ze zo denken te werken aan hun ontwikkeling, maar eigenlijk amper lessen integreren in hun dagelijkse leven.

Een gezond ego is dus belangrijk voor een positieve zelfidentiteit en zelfvertrouwen en is niet egoistisch. Een te groot of ongezond ego kan leiden tot arrogantie en moeilijkheden in de omgang met anderen. Interessant is dat het pad van bewustzijn je helpt om hierin onderscheidingsvermogen te krijgen. En pas dan kun je keuzes maken en verder groeien!

Wees eens eerlijk. Waar voel jij je beter (of slechter) dan anderen? En hoe zet dit jou vast in jouw persoonlijke ontwikkeling?

𝘞𝘪𝘭 𝘫𝘦 𝘰𝘱 𝘥𝘪𝘵 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘸𝘦𝘳𝘱 𝘮𝘪𝘥𝘥𝘦𝘭𝘴 𝘢𝘶𝘥𝘪𝘰 𝘦𝘦𝘯 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘦𝘵𝘪𝘴𝘤𝘩𝘦 𝘶𝘱𝘥𝘢𝘵𝘦 𝘬𝘳𝘪𝘫𝘨𝘦𝘯? 𝘞𝘢𝘢𝘳𝘣𝘪𝘫 𝘫𝘦 𝘻𝘶𝘪𝘷𝘦𝘳𝘵 𝘸𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘮𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘦𝘯𝘵 𝘦𝘯 𝘢𝘧𝘴𝘵𝘦𝘮𝘵 𝘰𝘱 𝘥𝘦 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘫𝘪𝘫? 𝘋𝘢𝘵 𝘬𝘢𝘯, 𝘷𝘪𝘢 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘣𝘰𝘥 𝘛𝘩𝘦 𝘝𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘍𝘶𝘵𝘶𝘳𝘦. P𝘳𝘰𝘣𝘦𝘦𝘳 𝘛𝘩𝘦 𝘝𝘰𝘪𝘤𝘦 𝘯𝘶 1 𝘮𝘢𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘵𝘪𝘴! 

#GrootEgo #Zelfreflectie #Bewustwording #bewustzijn #RespectVoorElkaar #SpiritueleGroei #Nederigheid #PersoonlijkeOntwikkeling #Zelfinzicht #EgoCheck #LeerVanElkaar #Groeiproces #Narcisme #EgoOntmaskerd #HumbleYourself #Levenslessen #Zelfbewustzijn #Eerlijkheid #VeranderJePerspectief #SamenGroeien #onbewustzijn #overlevingsstrategie #EenheidInDiversiteit #voiceofthefuture #energetischcoach #fromthinkingtobeing