Een bijzondere vriend, Machiel Hoek, heeft een bijzonder boek geschreven: “Het meisje dat de wereld veranderde”. Over Lisa, een meisje dat bij haar opa gaat logeren. Opa neemt haar mee op een ontdekkingstocht om achter de geheimen van het leven te komen. En in de lessen die hij haar leert zitten ook voor hem lessen die hij zich weer mag herinneren.

Prachtig boek, dat goed leesbaar is door de verhaalvorm waarin het is geschreven. Vol met wijsheid, die we ons allemaal mogen herinneren. En iedereen die het leest haalt er precies uit wat hij of zij op dat moment nodig heeft.

Voor mijzelf is herinneren van die wijsheid telkens terugkeren bij mezelf. Want de antwoorden liggen direct voor ons. In het hier. In het nu. In je hart.

Ik kwam voor het eerst hiermee bewust in aanraking door het boek “The power of now” van Eckhart Tolle. Het was een eyeopener, of misschien beter gezegd, een hartopener. Het begon met voelen dat het concept resoneert, maar mijn mind vond daar van alles van.

Intussen kan ik de rol van de mind/het ego/het kleine zelf, hoe je het ook noemt, aardig doorgronden. Zorgen over het verleden of de toekomst bestaan voor het ego, dat je veilig wilt houden. Maar het ego, dat is niet wie jij bent. In het nu is alles er al. En toen zag ik ook opeens dat alles direct voor mijn neus ligt. Je hoeft alleen maar de broodkruimels te volgen. Maar je moet wel willen kijken. En voelen of je acties vanuit liefde en een gevoel van expansie komen of dat ze vanuit een lagere emotie komen met een gevoel van contractie in je lijf. Alles is energie.

Dus eigenlijk leveren de programmaties, oordelen en overtuigingen die vanuit je mind komen juist de problemen om het geheim van het leven echt te doorzien. En omdat we niet gewend zijn naar de signalen van ons lijf te luisteren, beperkt het denken en willen begrijpen nou juist het in het hier en nu en vanuit je hart leven.

Regelmatig kijk ik met verwondering terug naar mijn levenspad. Van rationele wetenschapper in survival stand naar iemand die is gaan vertrouwen op het leven zelf en alles wat op mijn pad komt. Ik heb de verhalen in mijn hoofd ontrafeld…en kwam terug bij de essentie. Alles is energie. En ironisch of niet, eigenlijk is dat dan weer puur wetenschappelijke quantum mechanica…

P.S. Machiel heeft een aantal exemplaren van zijn boek bij mij achtergelaten om uit te delen. Voel je vrij om een boek te komen halen! Of je kunt ‘m natuurlijk ook zelf bestellen.