Alles zelf willen doen is altijd een thema geweest in mijn leven. Aan de oppervlakte kan ik dat bekijken door te denken: als ik het zelf doe gaat het sneller, gaat het precies hoe en wanneer ik dat wil. Logisch vanuit de mind. Maar de laatste weken kwamen diepere thema’s hierachter naar boven. Omdat het niet meer kloppend voelt.  

En ook hier begon het weer met bewustzijn. Bewust dat ik een emotie voel. Irritatie als je weer eens alleen staat te klungelen met iets waar je eigenlijk een extra paar handen voor nodig hebt. Vermoeidheid aan het einde van de dag als je met een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit maar doordraaft. Maar ook: in de steek gelaten voelen als anderen (toch) niet komen opdagen als je hulp nodig hebt. En omdat ik weet dat elke emotie mij iets wil zeggen over wat ik nog te leren heb, ben ik ook hier maar weer eens ingedoken….

Om hulp vragen voelt kwetsbaar. De angst om afgewezen te worden, het oordeel van anderen en vooral ook van mezelf (het niet alleen kunnen, het niet goed genoeg zijn, afhankelijk zijn). Vanuit groter perspectief kom ik op het woord ‘afgescheidenheid’ in die situaties. Terwijl ik op momenten dat mijn energie hoog is me heel erg verbonden voel met alles wat er is. En ik geloof ook dat dat onze werkelijke staat van zijn is.

Het leven bracht vervolgens allerlei situaties op mijn pad om me hiermee te laten oefenen en nieuwe keuzes te gaan maken. Ik vroeg om meer duidelijkheid in een samenwerking. Ik vroeg om een knuffel, om even vastgehouden te worden. Ik vroeg praktisch om een helpende hand. Ik voelde wat ik nodig had en vroeg dat liefdevol. Niet vanuit de energie van ‘ik ben zielig en slachtoffer’. Maar vanuit ‘ik hou van mezelf en ik ben het waard om gesteund te worden’.

Ik koos vanuit liefde, voor mezelf en voor het geheel. En dat maakte het grote verschil. En nee, ik zie dit niet als egoïstisch. Vanuit het perspectief dat we allemaal verbonden zijn, is liefdevol handelen altijd goed voor jezelf, maar ook voor de ander en voor het grote geheel. Alleen nooit op de manier zoals je hoofd erover denkt…

#zelfdoen, #hulpvragen #perspectief #kiesvanuitliefde #aangeven-wat-je-nodig-hebt